Wat kun jij doen om het bedrijf inclusiever te maken. 
Een online 1 op 1 traject. 

Stel je eens voor dat het gelukt is. Jullie bedrijf is een echt inclusief bedrijf. Er heerst een open sfeer. Er wordt goed samengewerkt binnen de verschillende teams. En ook tussen de afdelingen en teams. En het begon allemaal met de opdracht om een diversiteit en inclusie beleid te ontwikkelen.

Zo gaat het vaak het begint met diversiteit en er volgt een cultuurtraject. Want diversiteit en inclusie heeft alles met de bedrijfscultuur te maken. En gelukkig heb ik ervaring met beiden. Het kan niet anders want nogmaals: werken aan diversiteit is werken aan de cultuur. 

De opdracht
Jij hebt de opdracht gekregen. Het management en de directie zijn er van doordrongen: er moet nu echt iets gebeuren met de diversiteit en inclusie binnen het bedrijf. En natuurlijk ligt die opdracht bij ( jou en) de afdeling HRM. Maar waar begin je?

De missie is een modern, betrokken bedrijf dat midden in de maatschappij staat. Dat is één en ja de klanten verwachten ook van jullie dat het bedrijf inclusiever is. Jullie willen onderdeel van de oplossing zijn en niet van het probleem. 

Diversiteit en inclusie is ook een verdienmodel, hoeveel klanten sluiten jullie nu (on)bewust uit. Hoeveel talent loopt aan jullie deur voorbij?  

Spannend
Jij wilt dat het meer is dan windowdressing. Je wilt geen mooi rapport dat in de lade verdwijnt. Ja en dan weer die vraag? Waar begin je en hoe?  Misschien wel bij jezelf? Je eigen privileges - zwart - bruin - wit- onder ogen zien. Spannend?  Ja heel spannend.

Maar daar ben ik dan. Ik sta bekend als de bruggenbouwer. Ik ben geen polariserende activiste. Mijn stijl kenmerkt zich door verbinding en ontwikkeling. Verbinding van de schijnbare tegenpolen en de ontwikkeling van iedereen. Want alleen als we willen ontwikkelen, kunnen we de echte verbinding aan en vice versa. 

Het is zo'n omvangrijke opdracht en je weet dat je dit niet in een achternamiddag doet. Je hebt al verschillende artikelen gelezen en je hebt ook de nodige handvatten en tips. Maar waar het aan ontbreekt is een plan, met een begin en een eind, een stappenplan. 

In dit online traject is dat precies wat we gaan doen. Geen standaard stappenplan, maar een plan waar jij en jouw bedrijf mee uit de voeten kan.  

Voor wie?

Je bent HRM manager/medewerker, directielid of de adviseur van het management. 

Jij moet en wilt een actieve bijdrage leveren tegen discriminatie en een inclusiever bedrijf. Je bent actief op zoek naar de juiste aanpak.  Maar je bent ook bang voor al het gedoe dat het ook vast met zich mee brengt.  

In dit traject geef ik jou de tools waarmee je een inclusief bedrijf opbouwt. 
Je kunt dit traject alleen doen, als voorbereiding op het traject binnen het bedrijf. Maar, en ik adviseer dit ten zeerste,  je kunt het ook in een kleine groep doen. De hele afdeling, het management team, de directie of wat het beste werkt een ontwerpteam met vertegenwoordigers van alle lagen uit de organisatie. Wil je hier meer over weten? Neem contact met mij op!

Waar gaat het over? 

Binnen het bedrijf waar jij (belangrijk ) werk doet is het onderwerp al vaak langs gekomen, maar er is nooit daadwerkelijk iets gebeurt, goede voornemens genoeg, maar nu nog de daden/de praktijk.

Het gebeurt ook bij jullie:   
- Racistische grappen
- Het onderwerp wordt gebagatelliseerd
- Mensen van kleur worden vernedert

Het management en de directie willen dit nu eindelijk aanpakken, jij hebt de opdracht gekregen: Kom met een goed plan. En daar zit je dan. Waar en hoe te beginnen? 

Jij weet dat je een inclusief bedrijf niet in een achternamiddag bouwt. Zoals elke cultuurverandering is dit een lastige. Maar deze is misschien nog wel lastiger dan die andere cultuurveranderingen. Want het zit in alle lagen bijna alle poriën van het bedrijf.

Jij bent de drager van de verandering

Om een cultuur te veranderen is er commitment nodig, van de top tot op de werkvloer. Want nadenken en werken aan vooroordelen, uitsluiting en racisme vergt veel van mensen. Het is een pijnlijk proces.

Het commitment start bij jou. Immers jij wordt de drager van deze verandering, de verandering start bij jou. 

Elke stap die jij in dit traject zet, vertalen wij samen naar het bedrijf en naar jouw opdracht. 

Waar het om gaat

Waar sta ik zelf in dit geheel?
Hoe kan ik zelf bijdragen aan een inclusievere cultuur?
Hoe ga ik om met mijn vooroordelen, belemmeren die mij in het beoordelen van anderen? 

Was ik mijn handen in onschuld?
Praktische tips voor managers en leidinggevenden
Een inclusief personeelsbeleid, hoe doe je dat? 
Hoe zorg ik er voor dat "ze" wel solliciteren en vervolgens niet direct vertrekken. 
Ze zeggen niets, hoe zorg ik voor een veilige omgeving? 

Moeilijke confronterende vragen, maar wel noodzakelijk. Maar ik leid je met zachte hand langs de ravijnen en obstakels. Dat wil niet zeggen dat dit traject jouw niet zal confronteren en niet voor ongemak zorgt. Dat kan niet anders, want dit zijn gewoon heel gevoelige onderwerpen. Voor iedereen ongeacht huidskleur en etnische afkomst.  Ook ik heb het nodige pijnlijke werk gedaan om verder te komen. 

In dit traject leer ik je hoe je wel het juiste resultaat bereikt. Hoe je ervoor zorgt dat de medewerkers met een niet westerse achtergrond binnen 1 jaar weg zijn. En nog belangrijker hoe je jouw bedrijf/onderneming echt inclusiever maakt.

Tarieven

Omdat dit een op maat gemaakt traject is, maak ik ook een offerte met prijsopgave op maat.  Een traject bestaat uit minimaal 6 bijeenkomsten van 1,5 uur, dat is gewoon de minimale tijd die nodig is om de stappen goed te kunnen zetten. Een offerte maak ik pas na een eerste gratis oriëntatie gesprek. 
Neem Contact met mij op! 

Wie is Glenny?

Glenny Masterclass

Waarom ik? 
Ik word gedreven door mijn passie voor verbinding en ontwikkeling en het doet mij ook echt pijn als ik zie dat veel zwarte mensen - jongeren, maar ook ouderen, niet die kansen krijgen om zich te ontwikkelen. Om hun volledig potentieel te benutten. Door racisme op de arbeidsmarkt en ja zelfs eerder, bij het zoeken van een stageplaats.
Hoe meer bedrijven zich bewust worden van de uitsluitingsmechanismes in hun beleid, hun organisatie cultuur en hun personeelsbeleid, hoe meer kansen er komen voor iedereen zwart en wit. 

Ervaring, lief en wijs

Mijn klanten omschrijven mij als de brug tussen zwarte en witte mensen. De brug omdat ik opgegroeid en opgeleid in het witte Nederlandse systeem heel goed de witte mores ken. Maar ik ken ook de andere kant, de kant van de mensen die zijn gediscrimineerd en vernedert. 

Van nature ben ik een zachtaardig/lief mens mijn leeftijd heeft de nodige wijsheid gebracht en daar put ik uit. Dagelijks, maar vooral in mijn werk. 
Ik werk al meer dan 30 jaar op het gebied van diversiteit en inclusie. In de afgelopen periode heb ik al meer dan 1000 mensen via lezingen en artikelen onderwezen over dit onderwerp. ( ook in het Engels) Ik heb op directie niveau gewerkt in de kinderopvang, toeleiding van zwarte vrouwen naar de arbeidsmarkt en in voorlichting van divers samengestelde doelgroepen. Ik weet waar ik het over heb. 

Mijn eigen weg

Zelf heb ik een lange weg afgelegd naar mijn eigen zwart bewustzijn, een fragment uit mijn lezing:
Hoe ik een zwarte vrouw werd
"Dus ik word ouder en besef ineens: Dit is vreemd we zijn Surinaams, maar we zijn niet echt Surinaams. Ja, we eten Surinaams, dat wil zeggen dat mijn moeder de Nederlandse groenten op z’n  Surinaamse kookte. Want toen in een klein dorpje in het oosten van Nederland was er geen kouseband en bakkeljouw te koop. 
Wij kinderen werden opgevoed om zo goed mogelijk in de Nederlandse witte maatschappij te passen. Mijn ouders waren van de generatie die geloofde dat alles wat wit en Nederlands was beter was, en die overtuiging heeft alles met de slavernij te maken."
Hoe ik los ben gekomen van deze overtuiging en hoe ik er soms nog in tuin, vertel ik verder in mijn lezing "
fragment uit mijn Lezing: Hoe ik een zwarte vrouw werd

Ik heb veel workshops gegeven over het onderwerp en ik weet hoe moeilijk diversiteit in de praktijk kan zijn.  

In dit traject geef ik jou de handvatten om de eerste stappen te zetten op dit moeilijke pad.  

Neem contact met mij op! En we hebben een gratis oriëntatie gesprek, waarin ik zeker al een paar tips weggeef. 

Dit zeggen anderen na mijn training. 

Annemiek van Helsdingen

Annemiek van Helsdingen Profile pic square

Glenny heeft me enorm geholpen met het duiden en ontrafelen van hoe systemisch racisme en wit privilege in mijzelf, en vanzelfsprekend ook in mijn Academy spelen, en hoe ik op een functionele manier deze thema's aan de orde kan brengen zodat het én onze teachings versterkt en het mensen betere coaches maakt, én mensen uitgenodigd worden op hun eigen ontdekkingstocht te gaan - met name als ze identificeren als wit, cis-gendered en heterosexueel. Ik ben heel blij met de manier waarop Glenny dat doet, en dat ze daarbij zowel de Nederlandse als de internationale bril meebrengt, wat voor mijn community essentieel is.

Mirjam van der Zee
"Vooral nu heel actueel. Heeft me veel inspiratie gegeven. Dank je wel!"

Thank you so much for your anti-racism-session last week. It was a great opportunity to speak out my questions and to find answers.  
Dear Glenny, I got out of our call that there is a space where I can educate myself and ask questions and share answers and personal stories. I am very grateful that you give us this possibility to understand and learn.