Blog

BLACKKKLANSMAN

Glenny

BLACKKKLANSMAN 
En een oproep

En ja hoor het is weer zo ver, ik zit te huilen in de bioscoop ik moet flink slikken om het snikken te onderdrukken.

Zoals zo vaak heb ik mijn impulsen vanmorgen gevolgd. Ik las een recensie van de nieuwe film van Spike Lee.  Het is het waar gebeurde verhaal van Ron Stalworth. Een Afro Amerikaanse politieagent, weet in Calorado Springs samen met zijn partner Flip Zimmerman tot de hoogste kringen van de Ku KLux Klan door te dringen. 

LEES MEER

In een bijna lege filmzaal zie ik om 10: 30 s ’morgens hoe een zwarte jongeman solliciteert bij de politie. En dan krijg ik al direct buikpijn want ik weet dat hij het extreem moeilijk gaat krijgen als enige zwarte man in dit witte mannen bolwerk. Maar dat is niet het hoofdthema van de film. Het hoofdthema is ook niet de infiltratie in de KKK, maar veel meer het racisme van de Klan en als reactie de black power movement. 

Ik kan niet anders dan met kromme tenen luisteren naar de stupide uitspraken van de leden van deze club. Maar tegelijk moet ik ook gniffelen, omdat de landelijke voorzitter niet weet dat hij met een zwarte man aan de telefoon zit.  Sterker nog hij weet zeker dat hij luistert naar een echte witte man. A true American.

Mijn eerste tranen vloeien bij de speech van Stokely Carmichael. Het "black is beautiful" komt rechtstreek uit mijn hart, het is ook het fundament van mijn Black Queen movement en het fundament van de black power beweging in de jaren 60 in de Verenigde staten.  De herkenning en erkenning dat empowerment begint bij zelfliefde en het kennen van je historie - waar kom je vandaan- raakt mij vandaag extra. Zie je wel ik ben niet gek!

stokely carmichael 2

Maar het echte snikken begint bij de laatste beelden van de film. Spike Lee sluit af met een collage van beelden over de aanslag in Charlottesville en de reactie van Trump hier op. Het besef slaat in  als een bom, in mijn hart: ‘De terreurdaad is afschuwelijk, maar het bagatelliseren ervan door deze president is 1000 maal erger. ‘ 

april

Laten we heel hard terugslaan en massaal laten zien hoe mooi we zijn: “Black is beautifull, Power to all the people” Doe mee en maak je eigen vuist.

DOE MEE MET MIJN GRATIS WEEK VIND JOUW ZWARTE KONINGIN

0
0
0
s2sdefault

Laat je reactie achter

algemene voorwaarden.

Personen in deze conversatie

  • profile

    http://community.britishgemacademy.com/images/photos/974/308/8b7f2805b11cace3e1945c5d.jpg

    0 Short URL: