Blog

KERNKWALITEITEN

Glenny

KERN KWALITEITEN

Omdat ik nog regelmatig vragen krijg van mensen, die op zoek zijn naar werk, plaats ik nog even dit oude blog. Want weten wat je sterke punten zijn en die extra naar voren halen, is juist voor diegen die niet in het standaard witte plaatje passen, heel belangrijk, Een goede manier om je sterke en je zwakke punten helder te krijgen, is om je kernkwaliteiten in kaart te brengen.

Wat zijn kernkwaliteiten?
Kernkwaliteiten zijn volgens bedenker Daniel Ofman de specifieke sterktes die iemand kenmerken. Ze maken je tot wat je bent. Het zijn ook de positieve punten die een ander het eerst over je zal zeggen als hij ernaar gevraagd wordt. Bijvoorbeeld dat je een erg creatief, bijzonder geduldig of zeer besluitvaardig persoon bent.

LEES MEER

Iedereen heeft wel een aantal van deze kwaliteiten. Voor jou zijn ze zo vanzelfsprekend dat je je er niet eens bewust van ben.

Kwaliteiten kunnen ook valkuilen zijn
Maar te veel van het goede is niet goed, dan wordt je kernkwaliteit een valkuil. Je schiet er in door. Dat is een vervorming van de kwaliteit. Je kwaliteit wordt een zwakte. Ben je erg besluitvaardig, dan kun je in de valkuil trappen van drammerig worden. Doorschieten in zelfvertrouwen wordt arrogantie.

De valkuilen van een ander zijn je allergieën
Zoals iedereen kernkwaliteiten heeft, heeft ook iedereen valkuilen. Als een ander doorschiet in een bepaalde kwaliteit, kan dat bij jou irritatie oproepen. Jouw reactie daarop wordt een allergie genoemd. Zo'n allergie heeft vaak te maken met een kwaliteit van jezelf. Als je erg bescheiden bent, kun je je mateloos storen aan mensen die zichzelf continu op de borst kloppen.

Achter allergieën schuilen weer uitdagingen
Die vervelende eigenschap van de ander is natuurlijk ook een kwaliteit waarin hij is doorgeschoten. En het mooie is dat juist voor degene die er allergisch voor is, de kwaliteit die achter deze allergie ligt een belangrijk ontwikkelpunt kan zijn. Dit wordt dan de uitdaging genoemd. Erger je je regelmatig aan de passiviteit van een ander? Kijk dan welke kwaliteit daarachter zit. Dat is bijvoorbeeld geduldig. En dat is nu uist jouw uitdaging, omdat je zelf soms te drammerig bent. Dus kijk naar je irritaties en pluis ze uit.

Dus sta eens stil bij jouw irritaties en kijk naar de kwaliteit die er onder schuilt. Dat valt niet altijd mee, we blijven soms ook liever in de irritatie hangen, dan dat we moeten toegeven dat de ander ook kwaliteiten heeft. 

Je kunt ook bij jezelf starten, dat is misschien gemakkelijker. Wat krijg je terug als feedback? Zit daar toch niet een kern van waarheid in? Bij het zetten van jouw volgende stap in jouw carrière is dat zelfinzicht zo belangrijk!  

Gratis 

Wil jij meer zelfinzicht? Dat kan in een gratis ZOOM gesprek van 20 minuten Ja ik wil meer zelfinzicht!

Laat je reactie achter

algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden