Diversiteit zit ook in jou

Ik durf het nu wel toe te geven. Jaren geleden zei iemand tegen me: ‘ja maar diversiteit zit ook in jou’. Ik begreep echt niet wat ze daar mee bedoelde, maar durfde er niet op door te vragen. Want bang om dom gevonden te worden. (Ja daar zat heel diep van binnen nog dat kleine meisje, dat voor dom werd uitgescholden.)

LEES MEER

Gelukkig heb ik dat nu grotendeels achter mij gelaten. Ergens in de afgelopen jaren viel het kwartje. Het gaat over de verschillende identiteiten, die elk mens heeft. Al een tijd geleden introduceerde ik dan ook Vrouw Antje in mijn trainingen. Vrouw Antje heeft heel verschillende rollen en dus identiteiten.

Want wat er vaak gebeurt in contacten met anderen is dat we hen reduceren tot 1 identiteit bijvoorbeeld:  – moslim - . Daarmee doen we de ander en onszelf ernstig te kort. Want je voelt allicht niet de verbinding op het moslim zijn. Maar hoogst waarschijnlijk wel op één van de andere identiteiten: vrouw, werkend, moeder, Ajax fan enzovoort. Het mooie is dat er dan verbinding ontstaat. En een verbinding die openheid geeft om ook te luisteren naar het verhaal over haar religie. Ik vind dat heel mooi, want in de verbinding ligt de acceptatie.

Vorige week mocht ik dit gegeven ook ervaren in een training, waarbij we met de diversiteitskaarten werkte. Een gemengd gezelschap, zwart, wit, vrouw, man, moslim, atheïst en hoogstwaarschijnlijk ook  wel een christen, homo en hetero. We deden een oefening waarbij de plek in het gezin (oudste enzovoort) bepaalde waar we in de rij stonden. En dat was zo mooi want ik kwam als oudste in leeftijd samen met de jongste, we waren beiden de jongste in ons gezin. Ik ben 71 zij is 27 jaar. En door deze overeenkomst hadden we een verbinding met elkaar.  Zo mooi om te ervaren.

Het werken met diversiteitskaarten is één van de vele werkvormen die ik in mijn rugzakje heb. Wil je er meer over weten? Neem gerust contact met mij op.

En nu?

Wat kun jij hier nu mee. Nou ja heel eenvoudig ga het gesprek eens aan en vraag wat iemand in het weekend heeft gedaan, of welke hobby’s hij heeft, vertel over jezelf over welke sport je beoefent of graag naar kijkt. Stel je open.

Als leidinggevende kun je het thema een keer behandelen en allicht mensen uit nodigen om wat meer over zich zelf te vertellen dan wat we allen aan de buitenkant zien.

De diversiteitskaarten zijn een heel mooi hulpmiddel.

Met al mij energie.

PS

Welke rollen ken jij van mij? Ik ben heel benieuwd laat het hier onder weten. Misschien hebben wij ook meer gemeen dan we nu beiden weten.

IK ZWAAI

0
0
0
s2sdefault
Laat je reactie achter
algemene voorwaarden.

Personen in deze conversatie

 • Debora Halfhide

  Goede dag lieve Glenny
  Juist.
  U bent ook letterlijk een mix van verschillende rassen in 1.
  Bijna elk mens is een mix van verschillende rassen maar ze weten het zelf niet. Ook vele Europeans mix van Spaans met Frans Portugees Duits Grieks bijvoorbeeld.
  Als we weten hoe divers we zelf zijn zullen we onszelf begrijpen waarom we zo zijn hoe we zijn mooi divers

  0 Short URL:
 • Glenny Sijlbing

  Dank je wel Halfide voor je reactie. Ja we hebben vel rassen in ons heb je wel eens dat filmpje gezien waar mensen de uitslag krijgen van hun DNA test en dan horen dat ze ook bijvoorbeeld Afrikaans bloed in zich hebben.? IK weet niet waar het staat. Maar vast wel te vinden als je flink googeld.

  0 Short URL: