We hebben toch al 2 Surinamers in dienst?
Dus waar heb je het over?

 diversiteit1

Hoe krijg ik diversiteit op de agenda bij het management? Het is een vraag waar veel medewerkers en vooral H&R medewerkers mee rond lopen. Een tijdje geleden had ik daar ook een gesprek over met een adviseur personeelszaken van een grote zorginstelling. Ze nam contact met mij op naar aanleiding van mijn blogs.

Dit zei ze: “Ik lees je blogs en ik lees daar vaak ervaringen van zwarte vrouwen, waarvan ik overtuigd ben dat een deel van onze medewerkers ook meet te maken krijgen.”

Het was een boeiend gesprek, veel herkenning over en weer. Voor mij is zo’n gesprek weer de bevestiging dat ik goed bezig ben en daarmee ook inspiratie om vooral door te gaan.

 

LEES MEER

Diversiteitsbeleid

Diversiteitsbeleid is een breed en veel omvattend begrip. Helaas denken managers vaak dat ze aan de opdracht voldoen, door 1 of 2 zwarte medewerkers aan te nemen. Maar dat is een heel smalle benadering . Bovendien begint het echte werk pas nadat ze zijn aangenomen.

  • Hoe is de aansluiting in het team?
  • Hoe reageren de collega’s?
  • Hoe reageren de klanten, cliënten of patiënten?

En niet in het minst hoe ga jij als manager zelf om met je vooroordelen, je wit privilege, je witte denkbril? Ben je je daar überhaupt van bewust? 

Maar hoe dan wel?

Laat ik eerlijk zijn, het in dienst nemen van zwarte en/of migrante medewerkers kan een goed begin zijn. Maar dat is heel afhankelijk van de heersende cultuur in de organisatie.

Is er een open, lerende houding binnen het hele bedrijf? Is men bereid om eerlijk en kritisch naar het eigen functioneren te kijken? Spreekt men de ander op een respectvolle wijze aan op fouten? Is er een dergelijk cultuur? Dan kan het slagen met veel vallen en opstaan.

Maar beter is het om goed de tijd te nemen om met elkaar stil te staan bij de allesomvattende vragen:

Wat verstaan we onder diversiteit?
Wanneer zijn we een inclusief bedrijf?
Wat vraagt dat van ons het management en van het hele bedrijf?

Begeleiding

Op elke vraag zijn meerdere antwoorden mogelijk. En het gevaar bestaat dat je als geheel wit management team erg gevangen blijft in je eigen witte denkbubbel. Dat is niet jullie fout, maar gewoon hoe het werkt, de bekende blinde vlekken.

Het begint met bewustzijn. Mijn advies is dan ook altijd, plan een workshop onder begeleiding van een zwarte trainer/coach, die verstand van zaken heeft. Dat mag bij mij, maar eerlijk gezegd, ben ik gewoon blij als je over je eigen schaduw heenstapt en een zwarte begeleider zoekt.

Zininkleur

Bij mij zit in zo’n bijeenkomst altijd het stil staan bij de eigen vooroordelen. Want is een team niet in staat of bereid om goed naar zich zelf te kijken en eerlijk uit te komen voor de eigen vooroordelen. Dan moet er eerst aan een aantal andere zaken zoals onderling vertrouwen, openheid enzovoort gewerkt worden.

Ik zou niet mede verantwoordelijk willen zijn voor het aanstellen van een aantal zwarte en/of migrante medewerkers in zo’n bedrijf.  Want die gaan het daar dan echt niet redden.  Er ontstaan dan altijd conflicten met het gevolg dat het experiment als mislukt in de kast wordt gezet. En dat is eeuwig zonde.

Er zijn zoveel meer praktische, ideologische en beleidsmatige punten waar je aan moet denken, te veel om hier te behandelen.

Ik kom graag langs om mee te denken.

Meer over mij weten? Lees maar:  https://www.zininkleur.nl/over-mij

Individueel met mij werken? Neem CONTACT met mij op. 
glenny klein

 

0
0
0
s2sdefault
Laat je reactie achter
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden