Blog

JA IK OOK

Glenny

graffiti 2573495 1920

 

En waar trek jij de discriminatie grens? Doe de gratis test  https://nl.surveymonkey.com/r/ZININKLEUR Waarschuwing deze test kan confronterend en pijnlijk zijn. Maar ik ben er voor je,  bel 0622271111 of mail naar info@zininkleur.nl  

Ik hoef het woord racisme/discriminatie maar te noemen of de halve Nederlandse bevolking staat op haar achterste benen. Zelfs Facebook doet er aan mee. Mijn advertentie met de tekst: ‘je wilt niet direct de racisme/discriminatie kaart trekken’ werd afgekeurd. Toen ik die zin er uit haalde werd het goed gekeurd. Terwijl dit toch een heel genuanceerde opmerking is.

Nederlanders zijn echt heel erg bang om voor racist uit gemaakt te worden. En dat snap ik, ik wil ook geen racist zijn met de nadruk op zijn. Als ik een post plaats waarin ik zwarte en migranten vrouwen uitnodig voor een training, dan krijg ik van witte mensen het verwijt dat ik discrimineer.

Uitleg

Ik heb vaak geen zin om het allemaal uit te leggen, maar ik moet het wel doen.

Als je in een samenleving op groeit, waar jouw afkomst keer op keer als minderwaardig wordt neergezet.
En als je dan ook nog keer op keer je neus stoot en voelt dat je ergens niet echt welkom bent vanwege je afkomst.
En als je je ook niet prettig voelt als de uitzondering in een groep en steeds weer ervaart dat mensen je niet begrijpen of verkeerd begrijpen

Ja dan word je van zelf heel voorzichtig. Soms zo voorzichtig dat je pas ergens aan mee wilt doen als je expliciet wordt uitgenodigd. Of als je door toon, uitstraling en andere signalen ervaart dat er rekening gehouden wordt met jouw waarden en normen.  En dat is vaak heel subtiel. En eerlijk is eerlijk het lukt mij niet altijd om deze signalen duidelijk genoeg uit te zenden.

En daarom richt ik mij expliciet tot zwarte en migrante vrouwen en ja dan sluit ik op dat moment de witte vrouwen uit.

Troost je, ook ik

Wij Nederlanders vergeten vaak dat iedereen discrimineert, ja ik ook. Ons brein denkt gewoon in categorieën. En dat op zich is niet erg, zo lang je je er maar bewust van bent en zo lang je maar bereid bent om er naar te kijken. Kijken en er over willen praten, met iemand die een genuanceerde blik heeft op de wereld.

Ik snap de moeite en de pijn die het geeft om toe te geven dat je ook in de vooroordelen valkuil trapt. Ik moet ook over een hobbel om hier toe te geven dat ik ook bij het zien van een oudere vrouw met een hoofddoek als eerste denk, dat ze slecht Nederlands spreekt en verstaat. Gelukkig ben ik mij er in 9 van de 10 gevallen ook direct van bewust, dat ik dat denk. Maar ja in die andere gevallen realiseer ik het mij pas veel later dat ik in de vooroordelen valkuil ben gevallen. En heus mensen dat is niet mijn enige vooroordelen valkuil. In mijn trainingen en coaching, laat ik deelnemers hun eigen vooroordelen bewust onder ogen zien.

Geen excuus

Als het over racisme en discriminatie gaat dan hoor ik vaak ja maar zwarte onder elkaar doen het ook. In Suriname kijken creolen neer op Hindoestanen en of andersom. Dan op eens zijn wij zwarten de norm. In andere gevallen absoluut niet. Met twee maten meten. 

Het feit dat zwarte en migrante vrouwen ook vooroordelen hebben, is nog geen excuus om niet naar je eigen stuk te kijken. Pas als iedereen daar toe bereid is, gaat er iets veranderen in de wereld.

Met al mijn energie

En waar trek jij de discriminatie grens? Doe de gratis test  https://nl.surveymonkey.com/r/ZININKLEUR Waarschuwing deze test kan confronterend en pijnlijk zijn. Maar ik ben er voor je, bel 0622271111 of mail naar info@zininkleur.nl  


Glenny

ELOL 01032013 glenny 0170

Wil je meer weten over dit onderwerp, stel je vragen en plaats je opmerkingen onder dit blog op mijn website www.zininkleur.nl

0
0
0
s2sdefault

Laat je reactie achter

algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden