Blog

ZWART BEWUSTZIJN

Glenny

ZWART BEWUSTZIJN 

Wat betekent het om een zwarte vrouw te zijn?
Nu ik mij weer meer richt op diversiteit, inclusie en interculturele onderwerpen, dringt zich weer vaker de vraag op, maar wat betekent het voor mij om een zwarte vrouw te zijn?

african woman 1580545 1280

 

Zwart zijn betekent in ieder geval anders zijn. Niet dat ik me daar altijd van bewust ben. Maar op de achtergrond is het er altijd en het is er zeker als iemand mij angstig of zelfs met pure afwijzing aanstaart. Vroeger overkwam mij dat zelden, tegenwoordig kom ik steeds vaker mensen tegen met die afwijzende blik in hun ogen. Ik stel er altijd mijn vriendelijkheid tegen over: kijk ze diep in hun ogen en groet ze netjes.

Mijn zwart bewustzijn begon pas op oudere leeftijd, ergens tussen mijn 30ste en 45ste. En wat nu precies de aanleiding was, weet ik niet meer. Was het op post HBO opleiding 'Vrouw en management' in Nijmegen, waar er goed bedoelde vragen werden gesteld? Vragen over mijn gevoelens rond zwart zijn, racisme en discriminatie. ( Vreemd dat wij zwarten en migranten altijd een mening over discriminatie en terrorisme moeten geven en witte mensen niet. Alsof discriminatie, racisme en terrorisme alleen over ons gaat).

Geen echte allochtoon

Of was het al eerder in een gesprekje over discriminatie een vriendin zei: Jij bent geen allochtoon, je bent gewoon een Nederlander. Ik voelde mij volledig afgewezen, maar kon daar niet de woorden voor vinden. Eerlijk gezegd begreep ik mijn eigen gevoel van niet gezien worden, helemaal niet. Ja nu inmiddels wel. Ik denk dat mijn zwart bewustzijn geleidelijk gegroeid is, anders dan bij mijn feminisme, dat was ik al bij mijn geboorte.

Workshop

En dan was er het moment tijdens een workshop, waarbij de Amerikaanse zwarte workshopleider ( ik weet absoluut niet meer hoe de goede man heet) tegen mij zei: ‘Laat nooit, maar dan ook nooit iemand je wijs maken dat je niet zwart bent, omdat je zo goed bent aangepast. Je bent gewoon zwart, punt uit’ Wat een bevestiging, wat een thuiskomst en wat een opluchting. Ik hoorde er gewoon bij, met mijn half Nederlands/Surinaamse opvoeding. En sinds dien voel ik mij definitief zwart en  lid van deze gevarieerde, gemengde, gekwetste maar ook sterke, humoristische en strijdvaardige groep .

Ik ben zwart en ik ben er trots op.

Vragen en of opmerkingen welkom.

Struggle jij ook met het vinden van jouw identiteit? Wat je meeneemt van jouw cultuur en waar je je aanpast? Neem dan contact met mij op of plan direct een afspraak .

Met al mijn energie. 

Scan0009

ELOL 01032013 glenny 0024

0
0
0
s2sdefault

Laat je reactie achter

algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden