LOGO ZININKLEURlinkedinTwitter-icon

BLOG


Ik heb het de laatste tijd veel over de (Zwarte) Koningin. Ik schilder 30 dagen lang elke dag een Zwarte Koningin en die plaats ik dan hier op Facebook Die koninginnen staan natuurlijk ergens voor.

Ik geloof dat iedereen een eigen Koning of Koningin nummer 6 18 03 2in zich heeft. Zij staat voor al jouw kwaliteiten, vaardigheden, successen enzovoort. Maar zij staat er vooral voor dat jij trots mag zijn op wie je bent en vooral op jouw etnische afkomst. En dat geldt echt voor iedereen zwart en wit, maar ik richt mij de laatste tijd meer op Zwarte Koninginnen.

Negatief zelfbeeld 

Het is zo gemakkelijk om het negatieve beeld dat je voorgeschoteld krijgt over jouw etnische groep te internaliseren. Het is een bekend fenomeen dat al in de vorige eeuw is beschreven: internaliseren van het beeld dat de dominante witte cultuur van jouw heeft.

Je begraaft je eigen zwarte Koningin.

En daarom vind ik het zo belangrijk om dit te doen. Ik hoop dat zwarte vrouwen zich herkennen in deze portretten. Ze komen uit mijn brein en kijk ze zijn allemaal verschillend.

Ik ook 

Zelf heb ik jaren lang gedacht dat mijn kwaliteiten en minder fijne kanten louter bij mijzelf hoorde en niets met mijn afkomst te maken hadden. Ik was mijn zwarte Koningin kwijt.

Tot dat ik een Surinaamse vrouw tegen kwam die mij uitlegde dat mijn ideeën geïnternaliseerd waren en dat ik trots kon en mocht zijn op mijn roots.

Omdat veel van het geen als slecht werd gezien, ook een positieve kant had.

  • Lui is ook relaxed,
  • De tijd als rekbaar begrip ervaren betekent ook leven in het moment in het hier en nu, iets waar veel mensen tegenwoordig naar hunkeren en willen bereiken via yoga en mindfulness.
  • Oppervlakkig altijd vrolijk, betekent ook gericht zijn op het positieve

En dat was het begin naar de weg terug naar mijn Zwarte Koningin.

Nu heb ik haar gevonden en mag zij er zijn in al haar glorie en shinen.

En dat gun ik jou ook.

Maar ja het is gemakkelijk gezegd maar hoe vind je jouw koningin nu terug? Zodat zij altijd en overal kan schitteren. Altijd en overal is een beetje veel gevraagd. Er zijn van die dagen dat je je gewoon een looser voelt, om wat voor reden dan ook. Voor die momenten heb ik hier een  eenvoudige oefening voor je.

  1. Bedenk eerst goed waarom je je juist nu een looser voelt, duik helemaal in dat shit gevoel. IK geloof er in dat je eerst goed moet voelen en ervaren voor je verder kunt.
  2. Sluit je ogen en doe een korte meditatie of wees gewoon even hier en nu.
  3. Pak een stuk papier en schrijf al je kwaliteiten, successen en goede daden op. Liefst in 3 rijen. Zorg dat je per rij minimaal 50 dingen opschrijf.
  4. Kies uit elke rij de belangrijkste (voor nu dan). Kruip dan helemaal in het gevoel of gevoelens die bij deze 3 horen. Voel het echt, ga terug naar het moment dat je deze goede daad deed of dit succes behaalde. Het kan lastig zijn als het 3 dingen zijn die niets met elkaar te maken hebben, kies er dan uit en focus je daar op.
  5. Zoek een woord of maximaal drie woorden die bij dit gevoel passen. Dat kan alles zijn dankbaar, blij maar ook een bloem een hart wat voor jou werkt. Richt je nogmaals op het gevoel met het bijpassende woord.
  6. Pak nu een groot vel papier en je pen of potlood of kleurpotloden of verf of inkt of wasco krijt of wat dan ook. Schep nu jouw Koningin. Teken, verf schep laat je gaan. Het hoeft geen kunstwerk te worden het is en blijft privé tenzij jij anders wilt.

Ben je klaar geef het dan een plek waar jij het elke dag ziet. Boven je bureau, bed, in de keuken. Maar het mag ook een meer voor anderen gesloten boek zijn: je agenda, dagboek of notebook.

Kijk er veel naar vooral als je je niet zo Koninklijk voelt.

Ontmoet jouw - zwarte - Koningin, doe mee met mijn gratis vijfdaagse.

Heb je vragen of wil je gewoon even met mij sparren? Welkom

Veel plezier

ELOL 01032013 glenny 0024

Share

Copyright © 2018 ZININKLEUR | Webdesign by Live4IT
Photographs by Photography with sense